Actueel

Het biedlogboek

Het biedlogboek is per 1 januari 2023 verplicht voor alle Vastgoed pro makelaars. Het biedlogboek moet misstanden in de makelaardij voorkomen en het koopproces daarmee transparanter maken. Makelaarsvereniging VBO heeft, in samenwerking met het onafhankelijke keurmerk, Eerlijk Bieden in de markt uitgerold.

 

Wat is een biedlogboek?

Het biedlogboek is een digitaal overzicht waarin u als bieder, inziet welke biedingen er ingezonden zijn voor een woning. Dankzij dit logboek kunnen alle kandidaten het verkoopproces controleren. In het biedlogboek worden alle biedingen geanonimiseerd getoond met exacte datumweergave. Naast de hoogte van het bod zijn ook eventuele voorbehouden en verhuiswensen in te zien. Na het gunnen van de woning wordt tenslotte het winnende bod getoond.

 

Hoe werkt een biedlogboek?

De data voor het logboek wordt automatisch verzameld. Wanneer een bod ingezonden is, worden de persoonsgegevens geanonimiseerd en krijgen alle kandidaten een unieke Gebruikers-ID. Er kan door andere partijen niet worden gesjoemeld met de data, doordat alle acties binnen het verkoopsysteem automatisch gelogd worden. Het biedlogboek wordt pas achteraf gedeeld met de andere kandidaten wanneer de koop ‘finaal’ is. Dit kan zijn na drie dagen wettelijke bedenktijd, of na het verstrijken van de voorbehouden.

 

Waarom is een biedlogboek van belang?

Dankzij het biedlogboek wordt het verkoopproces van een woning controleerbaar. Het delen van de voorwaarden en voorkeuren van een betreffend bod zijn belangrijk om de consument inzicht te geven in het gunnings- en prijsvormingsproces. Door deze maatregel is het koopproces bij een makelaar transparant voor iedereen.

 

 

(Bron: eerlijkbieden.nl)